Libris Taloussanomat Helsingin OP Elisa Eastway Accenture S-ryhmä Kemira Helsingin Sanomat
Suomi
Svenska
English
Info för besökareSamarbetspartnersVIP-tjänsterMediaOm ossKontaktuppgifterFeedback
FramsidaTeater, dans, cirkusKlassisk musikHuvilatältetBildkonst, filmBarnens festspel
Art goes kapakkaFlowDiktmånadenUmo Jazz FestViapori JazzKonstens natt
Visa AllaPäivämäärän mukaan
Biljettförsäljningen har börjat
Östersjöområdets konst är har en speciellt framträdande plats vid Festspelen i år. Festivalen presenterar tre stora orkestrar, ett flertal teatergrupper och bildkonst från olika håll kring Östersjön. Antalet gratisevenemang ökar också. Skulpturerna i Esplanadparken och filmvisningarna vid Glaspalatset är öppna för alla. Sommarsäsongen i Huvilatältet avslutas med en dag med fritt inträde planerad av Pekka Kuusisto. Den förnyade Konstens natt har ett ännu mer mångsidigt program långt in på småtimmarna. Festspelen arrangeras 17.8-2.9.

Helsingfors festspel öppnas med Kaija Saariahos nya sceniska verk Passion de Simone, som ges i Finlandiahuset i scensatt av den amerikanske regissören Peter Sellars. Orkestern dirigeras av Esa-Pekka Salonen. Festspelen introducerar även nya verk för första gången i Finland av vår andra internationellt framgångsrika tonsättare Magnus Lindberg. En helhet bestående av två konserter, kammarmusik och orkestermusik, presenterar tonsättaren både som pianist och dirigent.

Festspelens internationella orkestergäster är Oslo filharmoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester och S:t Petersburgs filharmoniker, som för ovanlighetens skull spelas Sibelius i Helsingfors. Många av den finländska publikens favoriter är med också i år: violinisterna Lisa Batiashvili, Viktoria Mullova och Christian Tetzlaff samt pianisten András Schiff. Våra inhemska världsstjärnor representeras denna gång av Monica Groop, Camilla Nylund och Topi Lehtipuu.

Helsingfors stadsorkester spelar hundra man stark bekanta sjörövarmelodier vid Barnens festspels populärkonsert för hela familjen. Förutom musik, teater och film bjuder festivalens barnprogram på en Giotto-utställning på Annegården med workshopar och annat tillhörande program.

Nycirkus, Tjechov och ny europeisk teater


Internationell cirkus, teater och dans har en mera framträdande roll än någonsin vid festivalen. Till dragplåstren hör den franska nycirkusgruppen Collectif AOC, som reser ett tält för 600 personer i Havsparken invid Brunsparken. “Nycirkus har en framträdande plats i årets program. Därtill besöks Helsingfors av rad aktuella namn inom europeisk teater och dans, bl.a. dansarna och koreograferna Akram Khan och Sidi Larbi Cherkaoui samt den spanska teaterns enfant terrible Calixto Bieito”, berättar verksamhetsledaren Risto Nieminen sammanfattningsvis. Kulturfabriken Korjaamo (Verkstaden) arrangerar för första gången en Stage-festival som gör en djupdykning i europeisk teater med fem olika grupper.

Den fyraåriga Tjechovserien kulminerar i år med tre aktuella tolkningar av den ryske mästarens verk. Engelsmannen Declan Donellan har med i sin regi av Tre systrar några av den ryska teaterns toppnamn. Kristian Smeds’ nytolkning av Måsen ges av Von Krahl–teatern från Tallinn. Huutokauppa/Auktion av den ryska teaterns uppseendeväckande regissör Dmitri Krymov bjuder på ett fartfyllt kollage av fyra Thechovpjäser.

Rytmer, nostalgi och mystik i Huvilatältet

Huvilatältets rika programutbud sträcker sig från pop och världsmusik till poesi och program för barn. Till de mest efterlängtade gästerna i år hör den franska chansonstjärnan Juliette Gréco och blueslegenden Taj Mahal.

En fläkt från Mellanösterns rika musiktradition är den syriska Ensemble Al-Kindi, förstärkt med en sufisångare och en dansande dervisch, samt turken Mercan Dede, som kombinerar sufiandan med elektroniska ammbientrytmer direkt från Istanbul. Ville Leinonen bjuder upp till lördagsdans i Huvilatältet.

“Det var fint att få den blivande storstjärnan Ayo till Huvilatältet. Utöver nya stjärnor och en järndos världsmusik hör det också till Huvilatältets profil att arrangera olika gemensamma gigs, som Lännen Jukka eller J. Karjalainen tillsammans med den amerikanska old time-musikens stora namn Dirk Powell”, berättar produktionschefen Kaarina Gould om sommarens program.

Konst på duken, den vita duken och på olika håll i stan

Bildkonsten erövrar staden redan i början av maj, då spanjoren Manolo Valdés’ skulpturer Las Meninas breder ut sig i Esplanadparken. Denna serie på 21 bronsskulpturer, Hovdamer, ställs ut dygnet runt utan inträdesavgift fram till september. Festspelen bildkonstprogram presenterar även två kvinnliga målare. Den Carnegieprisbelönta Karin Mamma Anderssons utställning kommer till Konsthallen direkt från Moderna Museet i Stockholm. På Amos Andersons museum visas verk av Anna Retulainen.

Festspelens filmprogram bjuder under festivalens tre veckoslut gratis filmprogram invid Glaspalatset. Unika retrospektiva visningar av iraniern Abbas Kiarostamis produktion visas på Orion. Andrej Tarkovskij liv och konst kan vi bekanta oss med via filmdokument om regissören.

Konstens natt som i år arrangeras fredagen den 24 augusti lockar kulturfolket att njuta av ett rikt program hela natten. Helheten består av långt över hundra enskilda evenemang som fascinerar i nya och överraskande miljöer på olika håll i stan.  Den utvidgade Diktmånaden för ut lyriken och litteraturen bl.a. till klubbar, kyrkor, fortskaffningsmedel och naturstigar, och förstärker därmed det litterära ordets andel i festivalens utbud. 

Den populära Flow-festivalen koncentrerar sig på den just nu hetaste rytmmusiken från indierock och folk till den elektroniska musikens olika former och svängande jazz.
En ny urban spelplats är området vid Söderviks gamla kraftverk. Jazzens vänner får också sitt lystmäte både vid Viapori Jazzilla på Sveaborg och vid UMO Jazz Fest.