Libris Taloussanomat Helsingin OP Elisa Eastway Accenture S-ryhmä Kemira Helsingin Sanomat
Suomi
Svenska
English
Tietoa kävijälleKumppanitYritysmyyntiMediaTietoa juhlaviikoistaYhteystiedotPalaute
EtusivuTeatteri, tanssi, sirkusKlassinen musiikkiHuvilaKuvataideLasten juhlaviikot
Art goes kapakkaFlowRunokuuUmo Jazz FestViapori JazzTaiteiden yö
Näytä Kaikki esityksetPäivämäärän mukaan
Las Meninas
Espanjalaisen Manolo Valdésin pronssiveistosten sarja Las Meninas valtaa Esplanadin puiston koko kesäksi. Muun muassa Pariisissa ja Düsseldorfissa yleisöä ihastuttanut näyttely on ilmainen ja avoinna ympäri vuorokauden syyskuun 2. päivään saakka. Hovinaisia esittävät 21 veistosta nähdään nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuutena Pohjoismaissa.
 
Madridissa ja New Yorkissa työskentelevä Manolo Valdés (s. 1942) kuuluu nykytaiteen tämän hetken tärkeimpiin ja omaperäisimpiin tekijöihin. Valdés hallitsee suvereenisti sekä piirtämisen, maalaamisen, kuvanveiston että grafiikan. Tuottelias taiteilija tuntee hyvin myös taidehistoriaa ja käyttää teoksissaan usein viittauksia taiteen mestariteoksiin.
 
Las Meninas -teossarja syntyi Diego Velázquezin kuuluisan, vuonna 1656 valmistuneen maalauksen Hovinaisia (“Las Meninas”) innoittamana. Velázquez toimi hovimaalarina Philipp IV:n hallintokaudella 1600-luvun Madridissa. Hän tuli tunnetuksi barokkiajan kurinalaisen hovielämän tarkkasilmäisenä tulkkina. Valdés on nimennyt veistoksensa Espanjan barokkikuninkaallisten mukaan Infanta Margaritaksi ja Reina Marianaksi.
 
Valdés käyttää inspiraationlähteitään omissa teoksissaan hienovaraisesti, luoden olemassaolevista elementeistä uutta tinkimättömän tuoretta taidetta. Teokset heijastelevat esikuviaan, mutta ottavat kantaa ja muodostavat oman ainutlaatuisen kokonaisuutensa uudessa kontekstissa. Kuten muutkin Valdésin teokset, myös Las Meninas henkii syvempää symboliikkaa ja inhimillisyyttä. Veistosten pronssipinnan säröt kertovat eletystä elämästä. Jokaisen katsojan kosketus jättää oman kädenjälkensä kivineitojen karheaan pintaan.
 
Manolo Valdésin veistokset ovat olleet viime vuosina esillä muun muassa Pariisin Palais Royalin puistossa (2005), Pelikanplatzilla Zürichissä (2005), Dûsseldorfin Heinrich-Heine-Alleella (2006) ja Desert Botanical Gardenissa Phoenixissa Arizonassa (2006).

Näyttelyyn liittyy pedagoginen materiaali, joka antaa koululaisryhmille kätevän mahdollisuuden tutustua veistoksiin koulutyön puitteissa.

Lataa tästä pedagoginen materiaali pdf-tiedostona


Yhteistyössä: Espanjan suurlähetystö, Helsinki

logo1 logo2
 
Tapahtumapaikka
Esplanadin puisto

Tapahtuma-aika
su  6.05. - su 2.09. 

Liput
vapaa pääsy

Elokuu / Syyskuu 2007
matiketopelasu
 13  14  15  16  17  18  19
 20  21  22  23  24  25  26
 27  28  29  30  31   1   2